2015. január 6., kedd

Batáta krémleves / főzelék (kinek hogy tetszik)

A karácsonyi nagy evészet okozta szünet után újra jelentkezik önsanyargató műsorunk, melynek címe: hogyan foggyunk könnyen gyorsan németül?...Jah nem, ez két küldön projekt lesz: egyszer lesz egy nagy fogyás (felvonás 2.) egy német nyelvvizsga szerzés, egy szakdolgozat megírás, egy diplomázás, egy munkatalálás, egy esküvő...
 
Nekiugrandó a feladatoknak ma készítettem egy finom, mediterrán batáta krémlevest. Ami főzeléknek is megfelel, szóval attól függ, hogy mit ennénk lehet leves és főétel is :)
 
János tegnap este hozott három szép darab batátát és Borbás Marcsi megmondta, hogy a batáta jó, ezért együk. Hát ki vagyok én, hogy ellenkezzek a televíziós disznóvágások legbájosabb narrátorával?!

Íme a recept, alant pedig, hogy mi a franc is az a batáta :)

 
Egy kisebb fej lilahagymát csak úgy nagyjából felaprítunk és elkezdjük lepirítani olajon. Dobunk rá két közepes méretű sárgarépát felkarikázva és 40-45 dkg batátát (ez kb. két közepes darab). Picit átforgatjuk a cuccot és felöntjük 1 l. zöldségleves alaplével (vagy 1 l vízzel és dobunk hozzá egy zöldségleves kockát). Ezt főzzük amíg meg nem puhul a batáta és a répa is. Ha ezzel megvolnánk, akkor leturmixoljuk az egészet, majd visszatesszük a tűzre és fűszerezzük: só, bors, kakukkfű (toscan fűszerkeverék) és kb. 2-3 dl tejszín. Ennyi a nagy művelet.
 
A batáta pedig nem más mint az édesburgonya. Neve becsapós, ugyanis nem áll rokonságban a burgonyával. Különböző színekben és alakokban fordul elő. Magas a C-, E-, B2-, és B6 vitamin tartalma és nagyon jó káliumforrás. 100 gramjában 117 kalória van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése